DNA och släktforskning
Nuförtiden är det lämpligt att komplettera sin släktforskning med moderna DNA-tester.
Ett vanligt missförstånd är att man kan få fram ett mer eller mindre komplett släktträd enbart genom att beställa ett DNA-test. DNA-tester kan dock på egen hand inte ge någon direkt användbar information, utan skall primärt användas i kombination med traditionell släktforskning.
DNA-tester passar utmärkt både till dig som har en helt ”komplett” släktforskning och till dig som har ”luckor” och olösta mysterier som inte går att klara upp med hjälp av kyrkböckerna.
Likaså kan man använda DNA-tester för att bekräfta eller avfärda förmodade släktskap, hitta nya släktingar och för att lära sig mer om sitt djupare ursprung.
DNA-tester är idag tillgängliga att beställa från flera företag och priserna är överkomliga. Trosa Anverk har valt att samarbeta med det ledande företaget Family Tree DNA (FTDNA) i USA som specialiserat sig på DNA-tester för släktforskning.
DNA-tester för släktforskningsändamål går lätt och smidigt att ta själv i hemmet genom att man gnuggar en ”tops” eller liten borste på insidan av kinden, inga blodprov eller läkarbesök behövs. Det tar bara någon minut och man får sedan en egen websida där resultat och matchningar presenteras. (Läs mer; Testa ditt DNA)
Själva analysen av resultatet kräver dock en del engagemang och kunskap för att bli användbart.
Enkelt uttryckt finns det tre olika typer av DNA-tester som är relevanta inom släktforskningen;
Autosomalt DNA (atDNA)
Ett autosomalt DNA-test är i det närmaste optimalt för just släktforskning.
Testet omfattar alla dina anor de närmaste 5-6 generationerna vilket innebär att det är mycket användbart för en mängd olika syften.
Varje individ ärver sitt DNA från sina föräldrar, som i sin tur har ärvt sitt från sina föräldrar osv, osv.
Ju fler generationer bakåt desto mer svårfunnet och ”utblandat” är detta DNA och därför används ett autosomalt test för att matcha gentemot relativt nära släktskap som sträcker sig max cirka 250 år tillbaks i tiden.
Ett utmärkt autosomalt DNA-test är det som kallas Family Finder
Innan du tar ett autosomalt DNA-test bör du ha släktforskat så att du har en antavla som går 5-6 generationer bakåt. (Passar utmärkt att kombinera med ett Anverk.)
mtDNA
mtDNA, eller mitokondrie DNA finns hos alla människor och den här biten DNA nedärvs från kvinnor till sina barn. Testet kan därför tas av både män och kvinnor, även om det endast är kvinnor som nedärver det vidare.
Den här typen av DNA förändras oerhört lite och är därför i princip helt oförändrad oavsett hur många generationer bakåt man går.
Därmed är det möjligt att följa linjen på det raka mödernet bakåt ända till människans ursprung hundra tusentals år tillbaka.
Tester finns i olika nivåer och du får bl.a veta vilken kvinnlig Haplogrupp du tillhör.
Det här testet kan vara användbart till viss del i släktforskningen för att konstatera eller avfärda släktskap på den raka moderslinjen.
Vanligast är dock att man primärt är intresserad av sitt djupare ursprung.
Innan du testar ditt mtDNA bör du ha släktforskat dig bakåt på det raka mödernet så långt det är möjligt.
Y-DNA
Y-DNA är direkt kopplat till våra Y-kromosomer och den här biten DNA nedärvs endast från män till sina söner. Testet kan därför endast tas av män och om en kvinna är intresserad av att veta vilket Y-DNA hon skulle haft som man, får hon låta testa någon av sina manliga släktingar (far, farbror, bror, brorson) istället.
Y-DNA kallas ibland även för ”efternamns-DNA” då det är vanligast att man ärver sitt efternamn från sin far.
Den här typen av DNA förändras oerhört lite och är därför i princip helt oförändrad oavsett hur många generationer bakåt man går.
Därmed är det möjligt att följa linjen på det raka fädernet bakåt i många tusentals år.
Tester finns i olika nivåer och du får bl.a veta vilken manlig Haplogrupp du tillhör.
Det här testet kan vara användbart till viss del i släktforskningen för att konstatera eller avfärda släktskap på den raka faderslinjen. Framförallt om du väljer minst 67 markörers testnivå eller högre.
Vanligast är att man är intresserad av sitt djupare ursprung.
Innan du testar ditt Y-DNA bör du ha släktforskat dig bakåt på det raka fädernet så långt det är möjligt.
När man tagit ett DNA-test så lagras sen resultatet i en stor databas och det sker en kontinuerlig sökning efter DNA som matchar din egen. Om t.ex din förälder också gör ett test så kommer ni bägge att få en väldigt stor matchningsprocent med varandra då ni ju har en stor del av er DNA gemensamt.
Eftersom våra anor med största sannolikhet inte har låtit testa sitt DNA så ställer sig många frågan hur vi kan få fram information om dem genom att testa vårt eget DNA?
Hade vi varit ensamma i databasen så hade det inte funnits någon möjlighet att matcha resultatet gentemot någon annan, men eftersom det redan idag finns miljontals testresultat i t.ex FTDNAs databas och fler testresultat kommer in kontinuerligt, så ökar chansen rejält att folk som testat sig har delar av samma DNA som du har.
Och även om man inte får så många matchningar just idag så ligger resultatet kvar och fortsätter att jämföras med alla nya resultat, så det är vanligt att man får fler och fler matchningar allteftersom tiden går och fler upptäcker det fantastiska med DNA-tester.
När man får matchningar så kan man jämföra sitt eget släktforskningsmaterial med motsvarande material för den man matchar och försöka hitta vart kopplingen finns.
Vi svenskar får ofta mycket matchningar i USA, vilket kan förklaras med att nästan en fjärdedel av hela den svenska befolkningen emigrerade till USA i slutet av 1800 talet.
Har du luckor i din antavla där uppgifterna inte går att få fram i kyrkböckerna (”Fader okänd”, förstörda kyrkböcker m.m) så är ett autosomalt DNA-test verkligen intressant. Men även du som har fått ihop en ”komplett” antavla har mycket att vinna på att göra ett autosomalt DNA-test. Förutom att ditt resultat kanske ger ovärderlig hjälp åt många andra så får du möjlighet att hitta många fler släktingar runt om i världen.
Behöver du hjälp?
Det är viktigt att planera ett DNA-test utifrån syfte och enskilda förutsättningar och att vara aktiv i analysen av resultatet. Oftast krävs en del engagemang och att man är någorlunda insatt i ämnet för att få ut maximalt av ett DNA-test. Om du själv känner att detta vore intressant men tycker det verkar krångligt och tidskrävande att sätta sig in i, har Trosa Anverk en tjänst som heter DNA-Assistans där du kan få hjälp med allt eller delar av hela processen (du väljer själv).
För dig som vill läsa lite mer kring ämnet DNA-genealogi så är ett tips att även titta på min blogg.