Publicerad den

Testa ditt DNA

Testa ditt DNA!

Trosa Anverk har en tjänst som heter DNA-Assistans och där du kan få hjälp både före och efter ett DNA-test.

Själva test-kitet anländer dock till dig direkt och du får själv utföra själva testningen eller skrapningen på egen hand.

Många undrar hur ett DNA-test för släktforskning går till rent praktiskt och här får du svaret på det. Detta beskriver test beställt från FamilyTree DNA, övriga testbolag har lite olika metoder.

Ditt test-kit kommer hem till dig som ett brev direkt i din brevlåda eller som försändelse du behöver lösa ut på posten. Det kan ibland ta flera veckor att få hem det efter beställningen.

Kontrollera att paketet är helt.

Innan du ska påbörja testet ska du se till att vara ren om händerna och inte ha ätit eller druckit inom den senaste timmen.

Kontrollera innehållet noga! I paketet ska det finnas 2 stycken kindskrapor, 2 stycken små provrör (märkta med samma kit-nummer som matchar det på paketet), en återförslutningsbar plastpåse som har etikett med ditt namn och ditt kit-nummer. Dessutom finns där ett dokument som visar hur du ska testa (på engelska), en grön lapp (release-form) som man nuförtiden måste skriva på. Dessutom ska det finnas ett adresserat returkuvert som man ska skicka tillbaka testet med.

Kindskrapan ligger inplastad och ser ut ungefär som en tandborste. När man tar ut skrapan ska man givetvis behandla den med försiktighet och inte vidröra själva ”borsten”.

Skrapan används för att samla upp DNA på insidan av kinden. Man ska borsta ganska grundligt i ca 1 minut för att få med så mycket DNA som möjligt.

Provröret är litet och innehåller en vätska som sen ska bevara ditt test så att det är i bra skick då det anländer till labbet i USA. Man gör två test för säkerhets skull och man bör låta det gå minst 3 timmar mellan första och andra testet. Min rekommendation är dock att göra ena kinden först och sen vänta ett dygn med att ta den andra.
(FTDNA har nyligen ändrat i sin instruktion så att man nu kan göra den andra topsningen direkt efter det första, men det kan ändå vara en bra idé att låta det gå en tid mellan topsningarna.)

Toppen på provröret är en skruvkork, var noga med att se till att det blir ordentligt åtskruvat innan det skickas iväg.

Nu är det dags för själva provtagningen! Borsta/gnugga ordentligt på insidan av kinden i minst en minut för att få ett bra testmaterial.
Man behöver inte ta i särskilt hårt.

Nu ska ditt insamlade DNA in i provröret.

Skruva bort locket på skruvröret och för sedan ner ”borsten”i vätskan som är däri.

Se till att få ner ”borsten” i botten på provröret, men med lätt hand. Det är inte meningen att det ska fastna i botten. Men det är viktigt att provrörets vätska täcker hela borsthuvudet.

När sedan ”borsten är vid botten på provröret, så bryter  man på skaftet för att få ”borsten” att lossna och bli kvar i röret. Dra upp skaftet och skruva sedan till locket på provröret ordentligt.

Repetera sedan detta igen för att ta det andra provet. Se till att vänta ca 3 timmar (gärna ett dygn) innan du skrapar en andra gång och att du inte ätit eller druckit inom den närmaste timmen. (OBS. Det är dock inget krav från FTDNA längre, utan har man tidsbrist så kan man ta och topsa den andra kinden direkt.)

Lägg sedan bägge provrören i den medföljande plastpåsen som du ser till att stänga ordentligt.

Och sen stoppar du in den förslutna plastpåsen med provrören in i returkuvertet som medföljde.

Kuvertet är adresserat men du måste skriva dit ditt namn och din avsändaradress,  sätta dit frimärke och klistermärke med Prioritet I:a klass.

Portot är bra att kolla upp så det är rätt för brev till USA. Ej paket!
OBS! Viktigt nuförtiden att man ordnar en s.k tulldeklaration (CN22) som är ett klistermärke du får hos ditt postombud. Se till att fylla i tulldeklarationen tydligt och att namnet på avsändaren är detsamma som på tulldeklarationen.
(Kryssa i rutan med ”Varuprov”, På rad A; sätt vikten (Net weight) till 0,05 kg, värdet (Value) till 0 kr och ursprungsland (Country of  origin) till US.
Klistra på tulldeklarationen på kuvertet.

Lägg sedan ditt returkuvert på brevlådan och när sedan provet är framme så får du ett e-post som bekräftelse och då får du även ett preliminärt datum då man beräknar vara klar med analysen av ditt DNA-test.

Svårare än så är det inte att ta själva DNA-testet!

Trosa Anverk rekommenderar och samarbetar med Family Tree DNA