Publicerad den

Om mig

Niklas Lindberg, Släktforskningsexpert och specialist på DNA-genealogi.

Niklas Lindberg bor i Trosa kommun i Södermanland. Han har släktforskat sedan 1982 efter att ha jobbat ett år på Statistiska Centralbyråns (SCB)  släktforskningsarkiv i Stockholm.

På SCB fick Niklas en bra utbildning i genealogisk metodik, paleografi och arkivkunskap, som tillsammans med mycket praktiskt arbete med att hjälpa släktforskare på plats, gav honom en bra och stabil grund att stå på för det egna släktforskningsintresset.

Han har sedan dess släktforskat aktivt framförallt i sin egen släkt, men också hjälpt många andra genom åren. Niklas är mycket intresserad av själva forskandet och tycker det är spännande och intressant att släktforska även åt andra. Hans egna anor finns utspridda över stor del av Sverige då hans  farfar var från Uppland, farmor från Småland, morfar från Skåne och mormor från Hälsingland. Niklas har under åren lärt sig att effektivt använda de svenska kyrkoarkiven och att använda sig av det senaste inom tekniken. Under drygt 6 år drev han också ett populärt forum för släktforskning på Internet (GenealogiQ) med syfte att hjälpa andra släktforskningsintresserade.

Niklas Lindberg har sedan många år tillbaka följt den tekniska utvecklingen inom släktforskningen på nära håll. Bl.a var han en period anlitad av Sveriges släktforskarförbund som teknisk rådgivare. Under åren har han varit mer eller mindre aktiv medlem i många föreningar och klubbar för släkt- och hembygdsforskning och satt under åren 2012 -2014 även med i styrelsen för Genealogiska Föreningen.

Niklas har annars framförallt jobbat inom IT-branschen i drygt 15 år, men hade under många år funderingar på att släktforska på heltid och kunna hjälpa andra, både släktforskningsintresserade, men framförallt alla andra som inte har tid, ork, kunskap eller intresse av att forska själva, men ändå är intresserade att ta del av sin egna unika historia och vill veta mer om sitt ursprung och sina rötter.

Så med många års erfarenhet av släktforskning och ett brinnande intresse att hjälpa andra att finna sina anor, så startade Niklas Lindberg 2010 företaget; Trosa Anverk och  hjälper nu andra med släktforskning och DNA-genealogi. Han är sedan 2011 den första professionella konsulten- och experten i Sverige på tillämpad DNA-genealogi.