Publicerad den

Att beställa släktforskning

Man kan ha olika mål med sin släktforskning.

Vill du hitta dina rötter, dina anor och få veta mer om ditt ursprung så är det anforskning som gäller.

Anforskning utgår alltid från dig själv eller den person som ska vara huvudperson i forskningen och därifrån söker man sig bakåt generation för generation och dokumenterar vilka personer som är anor till huvudpersonen.

Resultatet blir oftast enklast att överskåda i en antavla och jag brukar säga att antavlan är själva stommen i släktforskningen.

Till antavlan brukar man ha personliga ansedlar som i mer detalj dokumenterar varje enskild individ som ingår i antavlan.

Utifrån antavlan kan man sedan bygga på med mer detaljer och gå vidare i utforskningen genom att leta fram syskon osv.

Ibland är det kanske inte anorna som är mest okända, utan man vill veta mer om och hitta fler släktingar som lever idag. Då utgår man till skillnad mot anforskningen istället från en person i det förflutna, oftast den förste som tog sig släktnamnet eller en annan person ur antavlan som man känner starka band till. Från denna person letar man sen upp alla ättlingar, dvs personens alla barn, barnbarn, barnbarnsbarn osv ända tills man hamnar i nutid.

Det här kallas vanligen för en Släktutredning och den är oftast mer komplex än anforskningen eftersom det kan variera mycket hur många barn personer i släkten får och vart alla tar vägen. Att forska fram uppgifter om personer födda på 1900-talet och senare är också ofta mer tidskrävande.

Ibland vill man veta om man är släkt med en annan person, kanske någon kändis eller försöka bringa klarhet i om en muntlig släkthistoria stämmer med verkligheten. Detta kallas släktskapsutredning och brukar oftast innebära en hel del anforskning utgående från de personer som förmodas eller ifrågasätts vara släkt med varandra.

Innan man beställer en släktforskning är det bra att fundera på vad man i huvudsak vill veta och har för mål. Ibland är det en kombination av mål och då kan det vara bra att börja i rätt ände för att spara tid och pengar.

Är du osäker så fråga innan du beställer. Jag hjälper dig gärna att reda ut begreppen och ta reda på vilken typ av släktforskning som passar dina önskemål.

Trosa Anverk erbjuder alla typer av släktforskning inom Sverige och har både fina paketerbjudanden, t.ex Anverk med fasta priser och traditionell flexibel Timbaserad forskning som anpassas efter dina önskemål.