Att söka ursprunget till sitt Efternamn.
Att så många av oss i Sverige har ett s.k ”son-namn” som efternamn beror på hur vårt svenska namnskick har sett ut i många hundratals år. Men även dessa son-namn har nuförtiden en historia som kan vara intressant att följa upp. Har man ett släktnamn som efternamn så kan det vara gammalt och ha nedärvts i många generationer, eller så är det taget någon gång inte så lång tillbaka i tiden. Trosa Anverk kan hjälpa dig att hitta DITT efternamns ursprung!
Historiskt så har vi i Sverige brukat ett namnskick där man automatiskt fick sin fars förnamn (med ändelsen -son eller -dotter) som efternamn.
Om fadern t.ex hette Lars Andersson så fick hans söner heta Larsson i efternamn och döttrarna fick heta Larsdotter. Och så fortsatte man på samma sätt så att när t.ex Lars son, Sven sen fick sin egen son som fick heta Anders, så hette han Svensson i efternamn, osv osv. Detta efternamnsskick kallas också Patronymikon.
Det var först vid slutet av 1800 talet och i början på 1900 talet som man allmänt slutade med detta namnskick och man istället fick ärva sin fars efternamn. Och det var ungefär vid samma tidpunkt som kvinnor tog sig mannens efternamn vid giftermål. Innan dess hade kvinnorna behållit sitt flicknamn genom hela livet även då de var gifta. Det man också gjorde runt den här tiden var att göra om alla kvinnors ”dotternamn” till ”sonnamn”. T.ex Karlsdotter blev plötsligt Karlsson i kyrkböcker och mantalslängder…
Som ni säkert förstår fanns det alltså förr en hiskeligt massa Sven Andersson och Lars Larsson osv, men så fanns det också de som tog sig, eller fick, ett annat efternamn som de ibland bara använde på sig själva, men det hände även att det tagna efternamnet fördes vidare till barnen och då hade man plötsligt ett släktnamn som efternamn istället. Släktnamnen var ofta kopplade till orten man bodde på eller så kunde det kanske vara ett soldatnamn som man fick behålla som släktnamn.
Adel, borgare och präster brukade rent allmänt ta sig ett släktnamn. Men även t.ex smeder och andra yrkesgrupper kunde ofta ses bära ett eget släktnamn.
I mitten av 1800-talet så var det många som flyttade in från landet till storstäderna och då var det också mycket vanligt att man tog sig ett nytt släktnamn och valde bort sitt ”son-namn”.
För den som vill följa sitt egna efternamn bakåt i tiden har Trosa Anverk en tjänst som heter Efternamnsutredning, där syftet är att följa efternamnet bakåt så långt det är möjligt i just ditt släktled.
I de flesta fall har efternamnet eller släktnamnet nedärvts från far till barn, men i vissa fall kan man följa efternamnet och upptäcka att det nedärvts via en mor.
Och tänk på att även om du heter Andersson, Johansson eller Karlsson som är våra vanligaste efternamn, så har alltid DITT Andersson, Johansson eller Karlsson sin alldeles egen unika historia och kan vara spännande att följa upp vem det var som du fått ditt efternamn ifrån.