Publicerad den

Vem tror du att du är?

För att veta vem man är måste man känna till sitt ursprung. Vem tror du att DU är…?

Om DU är nyfiken på dina anor, din släkt och ditt ursprung så kan Trosa Anverk hjälpa dig!

Vi känner alla till teveprogrammet; ”Vem tror du att du är?” som hjälper kändisar att släktforska och tar fram några historier från deras släkthistoria.

I programmet inriktar man sig oftast på ett fåtal individer av alla personens anor och man drar gärna slutsatser och gör antaganden att det är från dessa personer man har nedärvt någon egenskap.

Ur ett biologiskt och genetiskt perspektiv så är ju självklart en persons samtliga anor lika viktiga. Men ur ett socialt och juridiskt perspektiv så är det ju ofta så att det är en viss gren eller del av släkten som format en till vem man är idag.

Släktforskning använder normalt den genetiska, biologiska kopplingen som grund och nu när DNA-tekniken blivit såpass tillämplig och tillgänglig (och den utvecklas konstant) så börjar det bli verkligt intressant att kartlägga sitt ursprung.

DU som individ är en unik sammansättning av alla dina anors DNA. Man kan säga att DU är resultatet av ca tvåhundratusen års utveckling, där medvetna val och slumpmässiga situationer i dina anors liv har lett fram till att just DU finns just NU!

Helt fantastiskt!

I din DNA har du en ritning eller ett ”facit” på vem du är och vilka som har bidragit till att du finns till. Det är inte många som får en möjlighet att skriva in sig i historien eller lämna något permanent efter sig. Men idag har vi alla en möjlighet att lämna ett unikt spår efter oss genom att låta testa vår DNA och kombinera den med vad vi vet om vårt ursprung.

Ditt egna DNA kommer alltid att vara unikt och kopplat till bara dig, men också ge resten av världen en möjlighet att se hur vi alla på ett eller annat sätt hänger ihop…

Om du är intresserad av att hitta dina anor och ditt ursprung så hoppas jag att du också kompletterar din släktforskning med ett bra genealogiskt DNA-test. Helst ett s.k autosomalt test, men gärna kompletterat med ett mer djupgående mt-DNA och/eller Y-test som följer dina anor på det raka mödernet, respektive fädernet.

Trosa Anverk kan hjälpa dig med släktforskningen och även hjälpa dig att välja rätt DNA-test.

Jag samarbetar med Family Tree DNA