Publicerad

Y-forskning

Y-forskning

 

En tjänst för dig som är intresserad av att följa din raka fäderneslinje bakåt i tiden så långt det är möjligt, s.k Patrilinjär härstamning eller släktforskning på “det raka fädernet”.

Att jag kallar det för Y-forskning relaterar till att det utgår från att det i mannens könskromosom (Y), finns DNA (Y-DNA) som nedärvs oförändrat från far till son. Detta skapar ett unik band som löper från far till son ända tillbaks till mänsklighetens begynnelse för ca 200.000 år sedan…

 

Det är endast män som har en Y kromosom, de har även ärvt en X kromosom från sin mor. Det innebär att i ett DNA-test kan endast män testas för sitt Y-DNA. Kvinnor som vill veta hur deras Y-DNA skulle sett ut om de varit män, får låta testa sin far eller en bror.

 

Med DNA-teknik kan man fastställa och spåra just Y-DNA ända till mänsklighetens begynnelse för ca 200000 år sedan.

 

Det här är alltså en tjänst som du som har testat ditt Y-DNA, eller tänker låta testa ditt Y-DNA, har nytta av eftersom man då gärna vill dokumentera så långt det är möjligt just hur ditt Y-DNA har nedärvts.

Det kan självklart vara intressant och spännande även för de som inte testat sig att veta hur din härstamning ser ut på faderslinjen. Så även kvinnor kan beställa sin Y-forskning här även om de inte kan testa sitt Y-DNA.

 

Du får en rapport som klart och tydligt visar din härstamning på det raka fädernet, dvs far, farfar, farfarfar, farfarsfarfar, osv osv så långt det är möjligt att spåra detta i kyrkböckerna.

 

Hur en Y-forsknings rapport kan se ut finns det ett exempel på här.

 

Hur långt bak man kan komma varierar beroende på tillgängligt kyrkboksmaterial, men man bör kunna komma ner till mitten av 1600-talet eller ibland ännu längre. Du betalar ett fast pris för varje generation/person som hittas. Se Prislista.

 

För varje led anges namn, födelseår- och plats, dödsår- och plats. För att uppgiften ska anses vara komplett måste åtminstone förnamnet och ett årtal och en plats kunna anges, men normalt sett så ser det t.ex ut såhär;

 

Farfars farfars farfar:

Måns Jönsson

Född 17/9 1699 i Barkåkra, Skåne

Död 30/6 1765 i Förslöv, Skåne

 

 

Beställning görs enklast med beställningsformulär i huvudmeny, alternativt per e-post eller via telefon. En handpenning tas ut i samband med beställningen som sedan avräknas på slutpriset.

 

Se även den kvinnliga motsvarigheten; tjänsten X-forskning.