Publicerad

X-forskning

X-forskning

 

En tjänst för dig som är intresserad av att följa din mödernelinje bakåt i tiden så långt det är möjligt, s.k Matrilinjär härstamning eller släktforskning på “det raka mödernet”.

Kvinnor har en förmåga att föra vidare sitt mitokondriella DNA (mtDNA) som alltså nedärvs oförändrat från mor till barn. Detta skapar ett unik band som löper från mor till dotter ända tillbaks till mänsklighetens begynnelse för ca 200.000 år sedan…

Kvinnor har annars två X-kromosomer och det är därifrån namnet på tjänsten härrör…

 

Även män som har en X och en Y kromosom, har ärvt sitt mtDNA från sin mor. Detta stannar dock hos mannen och nedärvs inte vidare.

 

Med DNA-teknik kan man fastställa och spåra just mtDNA ända till mänsklighetens begynnelse för ca 200000 år sedan.

 

Det här är alltså en tjänst som du som har testat ditt mtDNA, eller tänker låta testa ditt mtDNA, har nytta av eftersom man då gärna vill dokumentera så långt det är möjligt just hur ditt mtDNA har nedärvts.

Det kan självklart vara intressant och spännande även för de som inte testat sig att veta hur din härstamning ser ut på moderslinjen. Både för män och kvinnor.

 

Du får en rapport som klart och tydligt visar din härstamning på det raka mödernet, dvs mor, mormor, mormorsmor, mormorsmormor, osv osv så långt det är möjligt att spåra detta i kyrkböckerna.

 

Hur en rapport kan se ut finns det ett exempel på här .

 

Hur långt bak man kan komma varierar beroende på tillgängligt kyrkboksmaterial, men man bör kunna komma ner till mitten av 1600-talet eller ibland ännu längre. Du betalar ett fast pris för varje generation/person som hittas. Se Prislista.

 

För varje led anges namn, födelseår- och plats, dödsår- och plats. För att uppgiften ska anses vara komplett måste åtminstone förnamnet och ett årtal och en plats kunna anges, men normalt sett så ser det t.ex ut såhär;

 

Mormors mormors mormors mor:

Kerstin Hansdotter

Född 11/10 1736 i Hamrånge, Gästrikland

Död 22/12 1806 i Segersta, Hälsingland

 

Beställning görs enklast med beställningsformulär i huvudmeny, alternativt per e-post eller via telefon. En handpenning tas ut i samband med beställningen som sedan avräknas på slutpriset.

 

Se även den manliga motsvarigheten; Y-forskning