Under 2017 fick jag frågan från några gamla Trosabor, om det med genealogiska DNA-tester skulle gå att se om det fortfarande bland Trosas lokalbefolkning fanns kvar spår efter de ryska härjningarna som bl.a Trosa utsattes för under perioden 1700-1721, dvs för ca 300 år sedan?

Rysshärjningarna var omfattande och de ryska soldaterna plundrade och brände i juli 1719 ner hela Trosa totalt, samt utsatte även andra orter utefter Sveriges kustlinje. Utifrån detta kan spekuleras i att, precis som skett i de flesta krig, troligt förekom både våldtäkter och möjligen även frivilliga relationer med soldater, samt även soldater som deserterade osv. Om så var fallet så skulle det i teorin kunna finnas kvar ättlingar idag vars DNA indikerar en koppling till Ryssland.

Men på 300 år kan det ha hänt mycket. Som alla förstår så finns det mängder med faktorer som spelar in. Blev det överhuvudtaget några ryska "krigsbarn" födda och som sen överlevt och fått egna barn osv? Och det finns egentligen inget specifikt "ryskt DNA" som går att få fram tydligt, mer än att möjligen med autosomalt DNA-test (Family Finder) se visst utslag i s.k admixture jämförelser (MyOrigins - se exempel bild nedan), där man jämför vissa delar av DNA med olika referensbefolkningar för att försöka hitta indikatorer på etnicitet och geografiskt ursprung.
Om det skulle vara ättlingar på en rak obruten manslinje, så finns möjlighet att även testa s.k Y-DNA för att då ev. hitta haplogrupper och släktmatchningar som påvisar möjlig koppling till Ryssland.
Att det med autosomalt DNA-test (Family Finder) självklart även är möjligt att direkt få avlägset släktskap med ryska personer, men där påverkas detta självklart mer av slumpen då antalet personer i Ryssland som gjort DNA-test idag är relativt få.

Så sammanfattningsvis känns det som man har ganska små förutsättningar att kunna använda DNA-tester för att "bevisa" om man har spår kvar efter just rysshärjningarna. Men genom att samla många deltagare med sina rötter helt eller delvis i Trosa och få dem testade, kan vi kanske ha en liten möjlighet att hitta även detta. Och då DNA-tester för släktforskningen nu blir alltmer populära så kan jag absolut se ett värde av att få många individer med sitt ursprung från en intressant historisk stad som Trosa att testa sig.

Syftet med Trosa DNA-projektet är därmed att försöka få så många som möjligt med rötter i Trosa att göra genealogiskt DNA-test (dvs DNA-test för släktforskning). Att vi sedan kanske därmed även ges möjlighet att hitta spår efter Rysshärjningen osv är mer som kuriosa.

Personer intressanta för projektet är då de som har sitt ursprung, helt eller delvis från Trosa och dess närhet och då helst riktigt långt tillbaka i tiden från 1700-talet och framåt. Dessa personer behöver ju nödvändigtvis inte bo i Trosa idag. Majoritet av Trosas nuvarande befolkning har med största säkerhet inte alls några djupare rötter i Trosa, men sånt går ju oftast att forska fram och verifiera även med traditionell släktforskning.

I samband med projektstart 2018 så kommer jag förutom att med projektledning också bidra med min expertis inom DNA-genealogi och släktforskning, samt erbjuda en specialanpassad variant av min tjänst DNA-assistans för de som vill deltaga i projektet.
Jag sponsrar även projektet initialt med 10 stycken av mina DNA-paket (Family Finder DNA-test samt min tjänst DNA-assistans) till den projektfond som finns upprättad och där personer som kanske inte har råd att delta i projektet annars, kan få hjälp att deltaga.


Vill du delta i projektet?
Om du har dina rötter, helt eller delvis, från Trosa med närområden så är du välkommen som projektdeltagare. Kontakta mig via e-post; Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för deltagande. (du bör kanske ha en eller flera av dina mor- och farföräldrar från Trosa åtminstone).

* Om du redan har testat dig med DNA-testet Family Finder så kontaktar du mig för att bli med och betalar då 825 kr för min tjänst DNA-assistans.
* Om du inte har testat dig så kan du beställa mitt DNA-paket för 1500 kr (Testet Family Finder samt tjänsten DNA-assistans ingår)

* Du kan även ansöka om att få hjälp med finansiering av ditt test via projektfonden genom att kontakta mig.

För dig som vill stödja projektet kan du bidra och donera pengar till projektfonden. Varje testpaket kostar 1500 kr, men både små- och stora bidrag är välkomna!
Använd gärna SWISH till nr 123 363 1850 (Trosa Anverk) och märk donationen med "Trosa DNA-projekt". Du kan även använda bankgiro nr: 652-0720


Deltagare i projektet kommer få enskild genomgång och analys av sina testresultat vad avser möjligheter att se om det finns någon koppling till "Rysshärjningarna", men oavsett resultat kommer de i huvudsak kunna använda sitt testresultat precis som vanligt för normal släktforskning. 

Kontakt för frågor kring deltagande i projektet kan göras till e-post; Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Go to top